Çalan Şarkı

Title

Artist

Dinlediğiniz Program

NONSTOP KEYİF

23:00 23:59

Dinlediğiniz Program

NONSTOP KEYİF

23:00 23:59


EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yıldönümü olan ve dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Radyo K.İ.’de Güne Bakış programında konuşuldu.

Kocaeli Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gülten Madendağ Dr. Gülten Madendağ, 23 Nisan kutlamalarının tarihini Radyo K.İ.’de anlattı.
Dr. Gülten Madendağ, 23 Nisan’ın Ankara’da Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılması sebebiyle kutlandığını, bu Meclisin egemenlik haklarının millete ait olduğunu savunan ve buna göre işleyen ilk meclis olması açısından önemli olduğunu söyledi. Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılmasına giden süreci anlatan Dr. Madendağ, bu sürecin Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yaşanan işgaller ile başladığını söyledi. Mustafa Kemal Paşa ve onun gibi işgal karşı olanların bir mücadeleye giriştiklerini ifade eden Dr. Madendağ, bu mücadele sürecinin yol haritasının Amasya, Erzurum ve Sivas Kongreleriyle belirlendiğini ifade etti. Dr. Madendağ, açık ve net olmasa da Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılma kararının ayak seslerinin, bu dönemde karşımıza çıktığını dile getirdi. Dr. Madendağ, İngilizlerin İstanbulu işgal etmesiyle birlikte, Ankara’da Mustafa Kemal önderliğinde bir bildiri yayınlandığını ve Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılmasına giden sürecin bu şekilde geliştiğini sözlerine ekledi.
Dr. Madendağ, Birinci Millet Meclisi’nin işleyişi hakkında bilgiler vererek, işgallere karşı mücadele edilirken, Ankara’da olağanüstü bir meclisin açılacağı duyurusunun yapıldığını ve her sancaktan seçim ile seçilen 5 üyenin Ankara’ya gelmesine karar verildiğini aktardı. Dr. Madendağ, bu meclisin türdeş olmayan ve farklı kesimden insanların birlikte olduğu önemli bir meclis olduğunu sözlerine ekledi. İlk meclis başkanının Mustafa Kemal Paşa olarak belirlendiğini söyleyen Dr. Madendağ, meclisin ilk faaliyetinin köylüden alınan hayvan vergisini azaltmak ve ikinci ve önemli faaliyetin ise Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılması olduğunu aktardı. Türkiye’nin ilk anayasasının bu meclis açıldıktan 1 yıl sonra yapıldığını söyleyen Dr. Madendağ, bu anayasanın ilk maddesinin “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ifadesi olduğunu ve bu maddenin meclisin ilerleyen süreçlerde nasıl bir yol izleyeceğinin işaret ettiğinin altını çizdi. Dr. Madendağ, Meclisi ilk tanıyan ülkelerden birinin Sovyet Rusya, İtilaf Devletleri’nde ise Fransa olduğunu dile getirerek, İngiltere’nin de ilerleyen zamanlarda meclis yetkililerini görüşmelere davet ettiğini söyledi.
Dr. Madendağ, 23 Nisan’ın nasıl çocuk bayramı olduğunu da anlattı. 23 Nisan’ın kutlanan ilk milli bayram olduğuna dikkat çeken Dr. Madendağ, bu ulusal bayramın kutlandığı dönemlerde Çocuk Esirgeme Kurumu’nun çok aktif olduğunu, devlet tarafından sahiplenilen çocukları mutlu etmek ve onlara neşeli zaman geçirtmek için ilk meclisin kurulduğu 23 Nisan haftasında etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Dr. Madendağ, zamanla bu kutlanmaların çocuklarla özdeşleştiğini ve Mustafa Kemal Atatürk’ünde bu kutlamalara katıldığını ve yakından ilgilendiğini dile getirdi.
Sözlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklar ile ilişkisini anlatarak devam eden Dr. Madendağ, Atatürk’ün manevi çocuklarına ve diğer çocuklara karşı her ortamda ilgili ve sevgi dolu olduğunu ifade etti. Dr. Madendağ Atatürk’ün zihnindeki toplum projesinin hayata geçmesi için eğitimlere çocukluktan başlanması gerektiğini düşünerek çocuklarla daha fazla ilgili olduğunu belirtti. Dr. Gülten Madendağ, Atatürk’ün çocuklara verdiği öğütleri ve çocuklara karşı davranışından bahsederek, Atatürk için çocukluğun ve çocuğun değerine dikkat çekti
Dr. Gülten Madendağ, bu bayramın diğer Türk ülkelerinde ve temsilcilerimizin bulunduğu başka ülkelerdede kutlandığını ve bu durumun diğer milletlerin ilgisini çektiğini dile getirdi.
Muhabir: Samet Albayrak
Kameraman: Miraç Bulut
Röportajın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

Bunları da okuyabilirsin