Çalan Şarkı

Title

Artist

Dinlediğiniz Program

NONSTOP KEYİF

00:00 09:00

Dinlediğiniz Program

NONSTOP KEYİF

00:00 09:00

Gelecek Program


PİKNİK ALANLARINDA HER AN YANGIN ÇIKABİLİR

Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksekokulu Mülk Koruma ve Güvenlik, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Mehmet Hanifi Ateş, Radyo K.İ. ’de Güne Bakış programında Orman Yangınları hakkında bilgiler verdi.

Sözlerine ilk olarak yangın çeşitlerini ne olduğunu açıklayarak başlayan Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, yangın çeşitlerinin profesyonel anlamda dörde ayrıldığını söyledi. Öğr. Gör. Ateş, yangınların sınıfsal olarak A,B,C ve D sınıfları olarak ayrıldığını belirtirken geri kalmış ülkeler için bu ayrıma ek olarak E ve F sınıfı yangın türlerinin de dâhil edildiğini belirtti. Öğr. Gör. Ateş, yangın sınıflarının özellikle profesyonel itfaiyecilikte itfaiyeciler tarafından önemli şekilde kullanıldığına değindi.

Ormanların nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgiler vererek konuşmasına devam eden Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, piknik yapan insanların unuttukları piknik ateşi ve cam şişelerinin, güneş ışınlarına maruz kaldığında yangın çıkarabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle piknikçilerin kullandıkları eşyaları geride bırakmamaları gerektiğini ifade eden Öğr.Gör. Ateş, insanların doğayı daha bilinçli bir şekilde kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, konuşmasında yangın söndürmede kullanılan yangın üçgeni tekniğini anlattı. Yangın üçgeninin yanıcı madde, oksijen ve ısı olmak üzere üç bileşenden oluştuğundan bahseden Öğr. Gör. Ateş, yangınları söndürmede bu üç birleşenden birinin önünün kesilmesiyle ateşin söndüğü ve yangının kontrol altına alındığını ifade etti. Orman yangınlarının çevreye verdiği zararlara değinen Öğr. Gör. Ateş, bir yangın sonrası ormanların eski haline dönmesi için çok uzun zaman gerektiğini vurguladı. Öğr. Gör. Ateş, bu durumların yaşanmaması için ateş yakılacak alanların kuru otlardan, dallardan ve meşelerden arındırılması gerektiğine dikkat çekerken ateş yakılacak alanın taşlarla çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, olası yangın durumlarında neler yapmamız gerektiğini de anlattı. İlk olarak yangınının hangi istikamete doğru yayıldığını anlamamız gerektiğini ifade eden Öğr. Gör. Ateş, kaçış yollarını, etrafta toprak yol gibi geçiş güzergahlarını dikkate almamız gerektiğini söyledi. Orman yangınlarında bu şekilde arama kurtarma ekiplerinin bizi daha sağlıklı bulabileceğini belirten Öğr. Gör. Ateş, yangının sadece gündüz değil gece de çıkabileceğine dikkat çekti.

Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, piknik alanlarında her an yangın çıkabilir düşüncesiyle hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekerek olası bir yangın durumunda ideal söndürme yöntemlerine değindi. Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, uçak helikopter gibi uçan araçların yangını söndürme müdahalelerinde yangınların yönünü değiştirebildiği için sağlıklı olmadığını, bunun yerine kepçelerle toprak taşıyarak söndürme yönteminin daha iyi bir yöntem olduğunu belirtti. Öğr. Gör. Ateş, yangın söndürme çalışmalarında 1-3 yönteminin kullanıldığını ifade ederek bu yöntemde kilit noktanın havadaki birimlerle karadaki birimlerin iletişim halinde kalarak senkronize şekilde yangına müdahale ettiğini aktardı.

Son olarak Kocaeli üniversitesinin İtfaiyecilik Programı Bölümü hakkında bilgiler veren Öğr. Gör. Mehmet Hanifi Ateş, mezun ettikleri öğrencilerin %90’ının belediye itfaiye teşkilatlarında çalışacakları şekilde eğitim aldıklarını söyledi. Öğr. Gör. Ateş, belediye itfaiye teşkilatının orman yangınlarına müdahale etme gibi bir zorunluluğu olmadığını fakat belediye başkanı ve valinin vereceği görevlerde yardım etmek amacıyla orman yangınlarını söndürebileceklerini söyledi

Muhabir: Emre Peri

Kameraman: Kahraman Akın

Röportajın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

 

 


Bunları da okuyabilirsin