Çalan Şarkı

Title

Artist

Dinlediğiniz Program

Dinlediğiniz Program


AMACIMIZ ÖĞRENCİLERİ BİLGİYLE BULUŞTURMAK

Kocaeli Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Bilal Yavuz Demirkaya ve Erişilebilir Kütüphane Birim Sorumlusu Mehmet Kadir Urkaya, Radyo K.İ’de her sabah canlı yayınlanan Güne Bakış programında kütüphane haftasını ve Kocaeli Üniversitesi Kütüphanesi hizmetlerini anlattı.
1964 yılından itibaren Mart ayının son pazartesi başlayan hafta ülkemizde Kütüphanecilik haftası olarak kutlanıyor. Türk Kütüphaneciliği çalışmaları ve kütüphane hizmetlerine dikkat çekmek amacıyla Kütüphane Haftası boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kocaeli Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Bilal Yavuz Demirkaya ile Erişilebilir Kütüphane Birim Sorumlusu Mehmet Kadir Urkaya, Radyo K.İ.’de Türk Kütüphaneciliği, Kütüphane haftası ve Kocaeli Üniversitesi Kütüphane hizmetleri hakkında soruları cevapladı.
25 Mart Pazartesi başlayacak olan Kütüphane Haftasının, bu yıl 60.’sının düzenleneceğine dikkat çeken Bilal Yavuz Demirkaya, bu haftanın onlar için çok değerli olduğunu söyledi. Bu haftaya özel birçok etkinlik düzenleyeceklerini belirten Demirkaya, amaçlarının öğrencileri bilgiyle buluşturmak ve öğrencileri kütüphaneye alıştırmak olduğunu ifade etti. Demirkaya, bu haftanın ve hafta genelinde düzenlenecek olan etkinliklerin asıl amacının insanları kütüphaneye çekmek olduğunun altını çizdi. Demirkaya kütüphane kullanımının motivasyona büyük destek verdiğine dikkat çekerek evde hazırlanan çalışma ortamının yeterince motive edemeyebileceğini vurguladı.
Kocaeli Üniversitesi Kütüphanesinin ana binası haricinde 4 farklı binasının daha bulunduğuna değinen Demirkaya, bu 4 binanın 2 tanesinin Umuttepe Kampüsünde yer aldığını söyledi. Demirkaya, basılı kitap sayısının 125 bin, elektronik kitap sayısının 189 bin ve kullanıcı sayılarının ise sabit olarak 12 bin 774 olduğunu söylerken, günlük ortalama ziyaretçi sayısınınsa 1200 civarlarında olduğunu bu sayının sınav zamanlarında 3500 – 4000 civarına ulaştığına dikkat çekti.
Bilal Yavuz Demirkaya’nın ardından konuşan, Kocaeli Üniversitesi Erişilebilir Kütüphane Birim Sorumlusu Mehmet Kadir Urkaya, konuşmasında kütüphane koleksiyonlarının nasıl oluşturulduğu hakkında bilgiler verdi. Urkaya, koleksiyon oluşturma sürecinin zor ve uzun bir yol olduğunu belirtirken, koleksiyon oluşturma sürecinde kullanıcı taleplerinin önem arz ettiğinin altını çizdi. Üniversitemizin kütüphanesinin çok fazla sayıda kitap barındırdığını dile getiren Urkaya, bu kitaplara erişim sağlamak adına elektronik kütüphanemizin çok değerli olduğunu ifade etti. Elektronik kütüphanemizin gelişmesinde akademisyenlerin de pay sahibi olduğunu aktaran Urkaya, erişilebilir bütün kitapların Kocaeli Üniversitesi Kütüphanesi tarafından satın alınarak öğrencilerin hizmetine sunulduğunu dile getirdi.
Mehmet Kadir Urkaya, kütüphanemizde yapılan engelsiz kütüphane çalışmalarından da bahsetti. Urkaya, bu çalışmaların 2010 yılında kütüphanede görme engelli bölümünün açılmasıyla başladığını belirtirken, hedeflerinin görme engelli öğrencilere kütüphane erişimini sağlamak olduğunun altını çizdi. Urkaya, öğrencilerin engel durumuna göre kabartma harf kullanımı, sesli kitap ve elektronik metin kitapları gibi yöntemler kullanıldığını, böylece engelli öğrencilerin de kitaplara erişebildiğini aktardı. Engelli öğrenciler içinde elektronik kütüphane ortamı oluşturmak istediklerini söyleyen Urkaya, bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Kocaeli Üniversitesi Kütüphanesi bünyesinde öğrencilerin de çalışabildiğinden bahseden Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Bilal Yavuz Demirkaya, şu anda 50 kişiye yakın kısmi zamanlı öğrenci çalışanlarının olduğunu söyledi. Demirkaya bu seneki kütüphane haftasının kutlama temasının “dijital geleceğin anahtarı” olduğunu ve bu anlamda dijital yayıncılık çalışmalarını geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. Gelen taleplerin onlar için çok özel olduğunu söyleyen Demirkaya, öğrencilerin istekleri üzerine bay – bayan mescid, orta sesli alan adı altında öğrencilerin birbirlerine danışarak çalışabilecekleri bir alan oluşturduklarını ve talepler üzerine çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Aynı zamanda kütüphanenin hizmetlerinden de bahseden Demirkaya, öğrenciler çalışırken onlara belirli atıştırmalıklar dağıttıklarını ve sıcak su hizmetleri gibi ufak, samimi hizmetlerinin olduğunu söyledi.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Bilal Yavuz Demirkaya, Kocaeli Üniversitesi Kütüphanesinin henüz 7/24 hizmet vermediğini belirterek, bunun sebeplerine de bahsetti. Ana kampüsün Umuttepe’de bulunduğunu ve belirli bir saatten sonra Umuttepe’de hayatın daha da sakinleştiğini söyleyen Demirkaya, gece 00:00’dan hem ulaşımda hem de kampüse girişlerde sorun olduğunu söyleyerek, bu uygulamanın daha önceden denendiğini ve istenilen ziyaretçi sayısına ulaşılmadığını belirtti. Demirkaya, kütüphaneden çıkış saatini belirli tarihlerde 00:00’a çekmek istediklerini ve kullanım taleplerinin artmasına bağlı olarak bunun için çalışmalarının olduğunu ifade etti.
Muhabir: Mehmet Karakuş
Kameraman: Miraç Bulut
Röportajın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.