Çalan Şarkı

Title

Artist

Dinlediğiniz Program

ALTERNATİF ZAMANI

20:00 22:00

Dinlediğiniz Program

ALTERNATİF ZAMANI

20:00 22:00

Gelecek Program

LİRİKS

22:00 23:00


CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ ANNE KARNINDA BAŞLIYOR

Kocaeli Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sağlık ve Kaliteli Yaşam Komisyon Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan ve Kocaeli Üniversitesi, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu Radyo K.İ. ’de Güne Bakış Programında Cinsiyet Eylem Planı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği hakkında bilgiler verdi.

Sözlerine ilk olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne olduğunu açıklayarak başlayan Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu, toplumsal cinsiyet kavramının biyolojik cinsiyete ek olarak toplumun kadından ve erkekten beklediği rolleri kapsadığını ifade etti. Kadınların ve erkeklerin kaynaklara eşit oranda ulaşamadığını sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Kutlu, kadınların birçok noktada özgürlüklerinin elinden alındığını söyledi. Bu durumun istatistiklerle de çok net görülebileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kutlu, 2024 yılının Mart ayında Türkiye’de 25 tane kadın cinayeti işlendiğini aynı ay erkek cinayetinin hiç görülmediğini belirtti. Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin iş hayatında da görüldüğünü söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kutlu, yöneticilerin çoğunluğunun erkek olduğunu ve üniversite açısından Yüksek Öğretim Kurumunun verilerine bakıldığında her üç Profesörden sadece birinin kadın olduğunu söyleyerek sözü Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan’a bıraktı. Prof. Dr. Çağlayan, toplumsal cinsiyet kavramının toplumda kadın ve erkek rollerini belirlediğini söyledi. Kadın ve erkek rollerinin toplumdan topluma değiştiğinin altını çizerek devam eden Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, bu durumun belirli konularda kadınların sahip olduğu imkânları kısıtladığını aktardı.

Cinsiyet Eylem Planı

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Üniversitesi Senatosundan onay alan Cinsiyet eylem planı hakkında konuşan Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, bu planın gerekli olduğunu belirtirken ulusal ve uluslararası düzeyde cinsiyetler arası ayrımcılığın önüne geçebilmek için planın üzerinde durulduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, cinsiyet eylem planının Avrupa Üniversiteler Birliği tarafından zorunlu tutulduğundan söz ederken akabinde Yüksek Öğretim Kurumu’nun kadın çalışmalarını desteklediğini sözlerine ekledi. Cinsiyet Eylem Planı’nın büyük bir uluslararası yönü olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu ise, Avrupa Üniversiteler Birliğinin bu konuda üniversiteleri zorlaması sonucunda planın hazırladığını ifade etti. Kocaeli Üniversitesi Cinsiyet Eylem Planı’nın 4 başlıktan oluştuğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu, her başlık için ayrı bir planları ve fikirleri olduğunu da belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Kutlu, planın asıl amacının Üniversitede statü fark etmeksizin olanaklara ve kaynaklara erişimdeki eşitlik olduğunu da belirtti.

En Kesin Çözüm Eğitim

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin önüne geçmenin en kesin çözümünün eğitim olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu, bu durumun anne karnındayken çocuk için seçilen renkler ve oyuncaklarla başladığını ve yetişkinlik çağına kadar devam ettiğinin altını çizerek sözü Prof. Dr. Çiğdem Çağlayana bıraktı. Cinsiyet eşitsizliğinin eğitim, sağlık, iş imkânları, gelir durumları gibi alanlarda sıkça yaşandığını belirten Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, bu durumun ülkemizde de sıkça yaşandığının altını çizdi. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, bu eşitsizliklerin başta yaşama hakkı olmak üzere birçok hakkı kadınların elinden aldığını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Kutlu ise, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin uluslararası bir boyutu olduğunu ve bu konuda kadınları destekleyici birçok sözleşme olduğunu belirtirken, ülkelerin destekleyici taraf olmasının ardından uygulama mekanizmalarının oluşturulduğunu sözlerine ekledi. Birleşmiş Milletlerin 2000 yılından itibaren başlattığı 1325 sayılı “Kadın Barış ve Güvenlik” kararına değinen Dr. Öğr. Üyesi Kutlu, bu kararın savaş ve silahlı çatışmalarda kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi konusu ile çıktığını aktardı.

Konuşmasının sonunda cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçebilmek için toplumun bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan üniversitelerde bu alanda yapılacak atılımların değişimi hızlandıracağının altını çizdi. Değişimin bizlerin elinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan süreci hızlandırmaya devam edebilmek için cinsiyet eşitsizliği sorununun sürekli güncel şekilde gündemde tutulması gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Mehmet Karakuş

Kameraman: İrem Sudet Gülaydın

Röportajın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.


Bunları da okuyabilirsin